Inisiatif SUKE, EKVE atasi isu banjir memuaskan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Inisiatif SUKE, EKVE atasi isu banjir memuaskan

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 18 MEI: Kerajaan Negeri mengadakan lawatan tapak ke lokasi projek Lebuhraya Sungai Besi-Ulu Kelang Elevated Expressway (SUKE) dan Lebuhraya East Klang Valley Expressway (EKVE), pada 15 Mei lalu.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, ia bagi memastikan kerja dilakukan mengikuti syarat pembangunan ditetapkan.


Katanya, lawatan juga diadakan bagi menilai langkah penambahbaikan dilakukan susulan kejadian banjir lumpur dari kawasan projek yang menjelaskan penduduk sekitar.

“Untuk SUKE di Taman Bukit Teratai, Ampang, Kerajaan Negeri berpuas hati dengan perancangan mitigasi yang dikemukakan juga pembinaan saliran diperbesarkan.

ZAIDY PANTAU (4)“Bagaimanapun, kita masih belum berpuas hati khususnya berkaitan dengan reka bentuk dan penyelenggaraan kolam takungan serta perangkap lumpur.

“Maka Kerajaan Negeri mengarahkan kerja penambahbaikan dilakukan dengan kadar segera,” katanya dalam kenyataan.

Zaidy yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pemantau Pelaksanaan Lebuhraya Di Dalam Negeri Selangor berkata, Kerajaan Negeri turut berpuas hati dengan kerja penambahbaikan dan penyelenggaraan diambil bagi projek Lebuhraya EKVE di sekitar Felda Semungkis, Batu 14, Hulu Langat.

“Kerajaan Negeri akan sentiasa memantau semua projek pembinaan lebuh raya dengan mengadakan perbincangan dan lawatan ke tapak dari semasa ke semasa,” katanya.

Lawatan turut disertai Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Kementerian Kerja Raya (KKR), Unit Perancang Ekonomi Negeri Selangor (UPEN), Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ), Jabatan Alam Sekitar Selangor (JAS) dan syarikat konsesi Projek Lintasan Sungai Besi – Ulu Kelang Sdn Bhd (Prolintas) serta syarikat konsesi EKVE Sdn Bhd.ZAIDY PANTAU (3) ZAIDY PANTAU (1) ZAIDY PANTAU (2)

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next