Selangorkini
KENYATAAN MEDIA

Jangan jadikan pendidikan bahan ‘penyedap’ politik

OLEH DATO’SERI DR. SANTHARA

Merujuk kepada ucapan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Hutan Melintang 30 April lalu, saya menyambut baik usaha murni kerajaan mensasarkan 50 peratus rakyat memiliki diploma dan ijazah menjelang 2050.

Sasaran tersebut adalah selaras dengan status negara maju termasuk penetapan Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) bahawa prasyarat negara maju ialah 70 peratus penduduknya berpendidikan tinggi.

Namun dalam usaha ini, kerajaan tidak sewajarnya menumpukan kepada kelayakan akademik semata-mata tetapi haruslah berdasarkan keperluan dan kehendak negara.

Pelan jangka panjang dan pemerhatian mengenai perkara ini wajar dititikberatkan. Kerajaan juga perlu memahami dan menetapkan ke arah mana penyediaan tenaga kerja negara berdasarkan teknologi dan inovasi masa hadapan.

21.01 Konvokesyen persijilan masjid negeri (ASRI)Justeru itu, saya ingin mencadangkan kepada kerajaan serta agensi-agensi di bawahnya untuk memenuhi sasaran 50 peratus rakyat memiliki ijazah menjelang 2050?

Apakah rancangan yang disediakan akan berbentuk Undergraduate Skills Programme (USP)? Mengapakah kerajaan tidak mengambil contoh dasar yang dilaksanakan di negara jiran Singapura dalam hal ini?

Singapura melaksanakan program Skills Future untuk membantu pelajar memperoleh kemahiran bagi menangani perubahan dan inovasi agar tenaga kerja mereka tidak ketinggalan berbanding negara maju yang lain.

Skills Future juga membantu menyokong rakyat di sana terutama anak muda untuk mendalami kemahiran di setiap peringkat kerjaya. Wujudkah program sebegini di Malaysia?

Saya berharap kenyataan Datuk Seri Zahid Hamidi akan menjadi realiti dan bukan setakat kenyataan politik Umno BN untuk menyedapkan hati rakyat sahaja tanpa sebarang usaha atau rujukan kerana kerajaan Umno BN tidak mempunyai peruntukan belanjawan mahupun kemahuan politik, walaupun TPM berniat baik dalam memastikan strategi tersebut berjaya.

Saya juga kurang yakin dengan kebolehan intelek profesional mahupun pengalaman menteri kabinet yang mempunyai kapasiti untuk menyokong dan menjayakan hasrat murni tersebut.

Sasaran tersebut juga tidak berpijak di bumi nyata memandangkan Kementerian Pendidikan Tinggi kekurangan peruntukan belanjawan untuk penambahan Institut Pendidikan Tinggi Awam (IPTA) dalam negara.

IPTASaya mencadangkan supaya adanya kerjasama IPTA dengan IPTS untuk memastikan semua masyarakat mendapat manfaat daripada aspek lokaliti dan kos.

Pada masa yang sama, IPTS turut menyumbang bersama daripada IPTA bersaing dengan IPTS.

Ini termasuklah krisis peluang pekerjaan yang terhad sekarang.

Jika kerajaan hanya mahukan ‘angka’ untuk memenuhi Indeks Prestasi Utama (KPI) mereka, mengapakah tidak Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dimansuhkan saja dan digantikan dengan diploma (mengikut pengkhususan, sains, teknikal dan lain-lain bidang yang kritikal).

Dengan cara ini pelajar menjimatkan dua tahun pembelajaran yang kelulusannya tidak begitu diutamakan dalam pasaran pekerjaan masa kini.

* Dato’ Seri Dr. Santhara adalah Pengerusi Biro Integrasi Nasional KEADILAN


Pengarang :