Jangan sampai penjawat awam dilabel ‘kaki rasuah’ – Johari Abdul | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Jangan sampai penjawat awam dilabel ‘kaki rasuah’ – Johari Abdul

OLEH NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 19 MEI: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) disaran memperhebatkan lagi usahanya menjejaki penjawat awam yang membudayakan rasuah sekali gus menahan mereka terlibat tanpa mengira pangkat dan jawatan.

Ahli Parlimen Sungai Petani, Dato’ Johari Abdul berkata, tindakan tegas perlu diambil kerana golongan perasuah ini hanya akan menyebabkan keseluruhan penjawat awam tercemar dan dipandang serong.


”Kakitangan awam yang mengamalkan rasuah sememangnya tidak produktif dan langsung tidak menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara.

JOHARI ABDUL“Jika mereka terbukti bersalah, perkhidmatan mereka harus ditamatkan. SPRM harus bertindak tegas ke atas penjawat awam yang sering melanggar peraturan dan korup,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai respon terhadap kenyataan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa yang mengakui sektor awam kini menghadapi masalah integriti.

Pada 2016 sehingga Februari 2017 sahaja, sebanyak 665 kertas siasatan dibuka melibatkan penjawat dengan 548 kakitangan kerajaan ditahan dan 63 kes dihadapkan ke mahkamah.

Malah menurut kenyataan Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Shamsun Bahari Mohd Jamil, 46 peratus daripada 414 individu ditahan atas pelbagai kesalahan merupakan kakitangan awam.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next