GLOBAL

Korea Utara arah bina sistem senjata anti pesawat besar-besaran

SEOUL 28 MEI: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menyelia sendiri ujian sistem senjata antipesawat baharu dan mengarahkan pengeluarannya secara besar-besaran untuk di tempatkan di seluruh negara, lapor agensi berita tempatan, hari ini.

Laporan agensi berita Korea Utara (KCNA) tidak menjelaskan reka bentuk senjata atau waktu ujian itu dilakukan tetapi ia dilancarkan oleh Akademi Sains Pertahanan Kebangsaan, sebuah agensi yang disenarai hitamkan kerana dipercayai membangunkan peluru berpandu dan senjata nuklear.

“Kim Jong Un memantau ujian baharu sistem senjata jenis antipesawat yang dilancarkan oleh Akademi Sains Pertahanan Negara.

Sistem senjata ini operasi kemampuannya sudah disahkan dan akan dikeluarkan secara besar-besaran untuk ditempatkan di seluruh negara.

“Oleh itu ia memusnahkan secara keseluruhan impian musuh untuk menguasai ruang udara dan senjata luar biasa,” lapor KCNA.

KCNA melaporkan Jong-un diiringi oleh pembantu tentera dan menyenaraikan tiga lelaki yang dipercayai pegawai tinggi yang bertanggungjawab mempercepatkan program peluru berpandu negara itu.

Ketiga-tiga lelaki itu adalah, bekas tentera udara umum, Ri Pyong Chol, saintis veteran roket, Kom Jong Sik dan Ketua Akademi Pertahanan Sains Negara, pembangunan senjata dan pusat perolehan, Jang Chang Ha.

SUMBER: REUTERS


Pengarang :