Selangorkini
SELANGOR

MBSA terus pantau tebing runtuh Seksyen 9

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 5 MEI: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) akan terus melakukan kerja pemantauan di Jalan Raja Abdullah, Seksyen 9 berikutan kejadian tebing runtuh, baru-baru ini.

Ketua Bahagian Komunikasi Korporat dan Perhubungan Awam, Shahrin Ahmad berkata, pihaknya menerusi Seksyen Penyelenggaran Cerun, Jabatan Kejuruteraan sudah melakukan pemeriksaan di kawasan berkenaan.

Katanya, hasil pemeriksaan mendapati mendapan tanah dan runtuhan tembok berlaku di dalam kawasan kediaman pemilik rumah.

SHAHRIN“Kami juga sudah memaklumkan kepada pemilik rumah supaya melakukan kerja pembaikan kerana ia berlaku di dalam kawasan kediaman mereka.

“Hasil kajian dan pemerhatian MBSA mendapati tembok pagar dibina tanpa mempunyai asas kukuh dan diletakkan di atas dinding tembok parit yang asalnya bukan dibina untuk menampung beban tambahan daripada tembok pagar rumah berkenaan,” katanya kepada Selangor Kini.

Pada masa sama, Shahrin mengingatkan orang ramai khususnya pengguna jalan agar berhati-hati dan memperlahankan kenderaan semasa melalui lokasi kejadian.

“Kejadian bencana seperti pokok tumbang, banjir dan tanah runtuh boleh hubungi pasukan pantas MBSA ditalian 03-55105811 (24 jam),” katanya.

Terdahulu, sebanyak 147 keluarga dilapor terancam susulan kejadian tebing runtuh kali kedua berhampiran kawasan perumahan di Seksyen 9 itu.

Penduduk mendakwa kejadian itu disebabkan kerja penambahbaikan longkang di kawasan berkenaan dan menggesa MBSA memberi perhatian serius sebelum kejadian tidak diingini berlaku.


Pengarang :