Peniaga gerai Kampung Tok Muda mangsa taktik lapuk | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Peniaga gerai Kampung Tok Muda mangsa taktik lapuk

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 18 MEI: Ahli Dewan Negeri (ADN) Sementa, Dr Daroyah Alwi kesal isu perobohan gerai di Kampung Tok Muda dijadikan mainan politik pihak yang ‘kemaruk’.

Beliau yang juga Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga berkata, Pejabat Daerah Dan Tanah (PTD) Klang sudah mengeluarkan notis pemakluman operasi perobohan sebanyak tiga kali, sejak Oktober 2016.


Katanya, empat papan tanda pemakluman kerja pembersihan sistem saliran oleh Jabatan Pengairan Dan Saliran (JPS) Klang juga sudah dinaikkan, namun kesemuanya hilang tanpa kesan.

“Bagaikan menangguk di air keruh, tidak semena-mena muncul beberapa watak hero mengaku mempertahankan hak peniaga yang kononya ditindas.

YB Daroyah“Sebelum insiden ini berlaku, peniaga dijanjikan dan diberi jaminan oleh ‘hero’ berkenaan bahawa melalui jawatankuasanya, operasi perobohan tidak akan berlaku.

“Bila ia dirobohkan, penabur janji manis ini bukan sahaja tidak mengambil tanggungjawab, malah menuding jari pula menyalahkan saya,” katanya dalam kenyataan.

Daroyah berkata, bagaimanapun taktik lapuk berkenaan tidak sesekali mematahkan tekad Kerajaan Negeri membela nasib rakyat termasuklah peniaga gerai di Kampung Tok Muda.

Katanya, pertemuan bersama PTD Klang, JPS Klang, Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) sudah dibuat bagi memperkemaskan perancangan sedia ada.

“Kita percaya banyak lagi siri dusta yang disusun untuk menjatuhkan Kerajaan Negeri menjelang Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14).

“Justeru, masyarakat diingatkan agar tidak mudah percaya dengan fitnah jahat dan taktik kotor sebegini,” katanya.

Terdahulu, media pro Umno-BN melaporkan seramai 15 peniaga di Kampung Tok Muda kecewa kerja perobohan gerai mereka dilakukan dalam tempoh kurang 24 jam selepas notis diterima.

Kerja perobohan juga dilapor didalangi pihak tertentu dalam Kerajaan Negeri yang berkait rapat dengan sentimen politik kepartian.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next