PPIM tubuh Kagum bela nasib pengguna | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

PPIM tubuh Kagum bela nasib pengguna

SHAH ALAM, 20 MEI: Prihatin terhadap nasib pengguna yang menjadi mangsa penipuan, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) melancarkan Biro Undang-undang dan Kad Kaunseling Guaman PPIM (Kagum) bertujuan memberi khidmat guaman pada kadar rendah.

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, inisiatif dengan kerjasama Malaysian Humanitarian Organisation (MHO) itu turut membantu pengguna mendapatkan kaunseling guaman sebelum melakukan transaksi atau pelaburan.

“Ia dapat menjamin hak pengguna dan mengelak mereka daripada ditipu,” katanya dipetik Bernama.


Nadzim berkata, banyak laporan kes penipuan diterima pihaknya setiap hari dan kebanyakan pengguna sukar mendapat pembelaan kerana tidak berkemampuan membayar kos guaman tinggi.

PPIM LOGO“Terdapat pelbagai jenis caj yang dikenakan oleh syarikat guaman seperti kos membuka rekod dan kos pengangkutan peguam yang perlu dibayar oleh pengguna,” katanya.

Kagum menyediakan 25 peguam khusus memberi khidmat nasihat guaman termasuk menyelesaikan kemusykilan pengguna berkaitan dokumen perjanjian dan pelaburan pada kos minima.

Pengguna yang ingin mendapatkan perkhidmatan Kagum boleh berkunjung ke ibu pejabat biro di C-3A-6, Megan Avenue 1, Jalan Tun Razak atau menghubungi talian 011-1118 1000.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next