Selangorkini
SELANGOR

Sekinchan sedia sambut DYMM Sultan Selangor

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 15 MEI: Keberangkatan DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah ke Sekinchan, pada 22 Mei ini adalah detik dinantikan rakyat jelata.

Ahli Dewan Negeri Sekinchan, Ng Suee Lim berkata, kesudian baginda mencemar duli bagi melihat sendiri kawasan yang terkenal dengan jolokan ‘Jelapang Padi Selangor’ itu adalah penghormatan besar.

“Saya dan seluruh rakyat di Sekinchan memang menantikan keberangkatan DYMM Sultan Selangor ke daerah ini buat julung kalinya.

“Kita kini bersiap sedia untuk menyambut kedatangan baginda, tambahan sekarang akan masuk musim menuai padi di sini,” katanya.

Pada masa sama, katanya, Persatuan Kemajuan Pelancongan Skinchan (PKPS) sedang melakukan persiapan akhir temasuk menaikkan kain rentang supaya kemeriahan turut dirasakan penduduk setempat.

Katanya, DYMM Sultan Sharafuddin akan melawat lima lokasi di Sekinchan bermula dengan taklimat di Restoran Hao Xiang Chi dan diakhiri kunjungan ke Kilang IKS Masri di Parit 7.

“Dalam tempoh lawatan ini, Pegawai Daerah Sabak Bernam akan berkongsi maklumat setempat berkenaan Sekinchan dan kita berbangga dengan usaha mempromosikan daerah ini sebagai tarikan pusat pelancongan diusahakan sejak 2008.

“Sebelum ini, Sekinchan hanya terkenal dengan pertanian dan nelayan sahaja tetapi kini indsutri pelancongan kita berjaya menarik ramai pengunjung dari dalam dan luar negara,” katanya.


Pengarang :