Transformasi PLKN hanya syok sendiri | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Transformasi PLKN hanya syok sendiri

OLEH DATO’ SERI DR SANTHARA

Semua ambil maklum bahawa Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) kini kononnya telah ditransformasi dengan program latihan berwajah baru oleh kerajaan, PLKN 2.0.

Projek yang menelan belanja ratusan juta ringgit ini tidak sepatutnya disia-siakan begitu sahaja.


Apabila kita melihat pada program lepas yang dilihat gagal, sepatutnya kerajaan mengenalpasti setiap kelemahan dan masalah.

Kerajaan seharusnya juga mengambilkira pandangan daripada Ahli Parlimen termasuk pembangkang dan orang awam untuk sebarang perubahan atau penambahbaikan dan bukannya syok ikut acuan sendiri.

Pada 17 Mac 2016, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman berkata kerajaan dapat menjimatkan perbelanjaan sebanyak RM240 juta setahun selepas menarik semula tajaan 744 biasiswa pelajar Malaysia ke luar negara.

Tidakkah PLKN ini adalah antara contoh pembaziran kepada negara setiap tahun? Sedangkan bajet pendidikan yang utama saban tahun telah dipotong.

Adakah pelaksanaan program ini demi kepentingan serta kesinambungan kontraktor atau pembekal-pembekal terpilih mahupun pelaksanaan agenda politik Umno BN sahaja?

Datuk Seri Dr SantharaMalah terdapat juga cadangan daripada bekas Timbalan Gabenor Negara, Tan Sri Arshad Ayub yang mengesyorkan supaya golongan belia turut diajar untuk menoreh getah, menuai kelapa sawit dan menanam padi, di mana sektor ini banyak didominasi oleh pekerja asing.

Kerajaan sepatutnya fokus kepada rukun negara bagi mencapai matlamat perpaduan nasional yang akhirnya memupuk sikap rakyat yang baik.

Malah, modul yang diterapkan kepada pelatih tidak begitu efisyen dan relevan.

Perkara seumpama ini boleh diperbanyakkan aktiviti sedari sekolah lagi bagi mengeratkan perpaduan antara kaum.

Apa yang boleh dilakukan kini, cari penyelesaian secara bersama kepada semua masalah yang timbul dan cari jalan terbaik untuk diselesaikan.

*Dr Santhara adalah Pengerusi Biro Integrasi Nasional KEADILAN

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next