Rombakan FGV: Sulaiman Mahbob ganti Isa Samad? | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Norhayati Umor

Rombakan FGV: Sulaiman Mahbob ganti Isa Samad?

SHAH ALAM, 19 JUN: Rombakan sedang dijalankan di Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) dengan pengerusi barunya bagi menggantikan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad bakal diumumkan lewat hari ini.

Memetik sumber dari akhbar Berita Harian dan New Straits Times, menyebut Pengerusi Telekom Malaysia Berhad (TM), Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob dijangka dilantik menggantikan Mohd Isa.

Malam tadi, Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Samad juga dipetik sebagai berkata, perlu ada perubahan kepimpinan di FGV, tetapi tidak menyatakan sama ada orang yang hendak digantikan adalah Mohd Isa.


Sebelum ini, Mohd Isa berdepan bantahan sejak lembaga FGV meminta Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (CEO) FGV, Datuk Zakaria Arshad dan beberapa eksekutif lain untuk ‘bercuti’ atas alasan melanggar peraturan tadbir urus korporat.

Zakaria mendakwa beliau cuba menghentikan pelaburan bernilai ratusan juta ringgit yang ‘tidak masuk akal’ oleh lembaga pengarah dalam aktiviti yang tidak berkaitan dengan perniagaan teras perladangan FGV.

Baru-baru ini, Datuk Seri Idris Jala, sebagai pihak bebas yang dilantik untuk menangani kemelut yang melanda FGV telah menyiapkan laporannya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, laporan itu akan diumumkan pada masa sesuai.

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next