PBT SELANGOR

MDKS kompaun 10 peniaga mercun di bazar Ramadan

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 24 JUN: Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) mengeluarkan kompaun bernilai RM2,500 kepada 10 peniaga ekoran terus menjual mercun secara terbuka di bazar Ramadan.

Yang Dipertuanya, Mohd Azhar Mohamed Ali berkata, semua peniaga yang terus berdegil itu gagal mematuhi peraturan di bawah Undang-Undang Kecil Penjaja Majlis Daerah Kuala Selangor 2007 dan Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974 (Akta 133).

“Di bawah undang-undang dan akta ini, peniaga dilarang meletak atau menyebab diletakkan apa-apa barang atau benda yang digunakan untuk atau berhubung dengan trednya di mana-mana tempat awam.

“Setiap peniaga boleh dikenakan kompaun RM250, tambahan kita tidak mengeluarkan permit sementara kepada peniaga mercun dan tindakan ini diambil demi kesejahteraan awam kerana ia boleh mengundang bahaya kepada penduduk,” katanya lapor Sinar Harian.

Beliau berkata, MDKS memberi amaran kepada peniaga supaya mematuhi peraturan ditetapkan atau berdepan tindakan disenaraihitamkan bagi permohonan permit tahun hadapan.

Selain itu, MDKS turut bersedia bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) bagi membendung aktiviti penjuala bahan letupan itu.


Pengarang :