Persekutuan tambah derita rakyat mulai 1 Julai | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Norway

Wartawan

Norhayati Umor

Persekutuan tambah derita rakyat mulai 1 Julai

SHAH ALAM, 19 JUN: Lebih 60 jenis barangan makanan akan dikenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), bermula 1 Julai ini.

Ia disahkan oleh Ketua Pengarah Jabatan Kastam, Datuk Subromaniam Tholasy yang dipetik akhbar The Star dan kenyataan penuh akan dikeluarkan, hari ini.

“Ia hanya beberapa barangan yang jarang digunakan orang ramai,” katanya.


Terdahulu, akhbar China Press melaporkan antara barangan berkenaan termasuk makanan laut tertentu, sayur-sayuran, buah-buahan, teh, kopi, rempah dan mi.

GSTBarangan baru yang akan dikenakan GST itu termasuk belut, ikan todak dan buah-buahan yang diimport seperti avokado, buah ara, anggur, nectarines, ceri dan beri.

Sementara itu, sayur-sayuran seperti kentang, kacang panjang, kacang, bayam dan jagung manis juga akan dikeluarkan daripada senarai GST berkadar sifar.

Barangan lain termasuk bihun, kuey teow, laksa, mee dan minyak kelapa.

Kerajaan mula memperkenalkan GST pada April 2015 dalam bentuk cukai enam peratus ke atas barangan dan perkhidmatan.

Untuk senarai lengkap barangan dan perkhidmatan berkadar sifar, lawatan gst.customs.gov.my atau www.federalgazette.agc.gov.my.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next