Serantau Muslim bina semula kampung Rohingya | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Naeem Raffi

Serantau Muslim bina semula kampung Rohingya

OLEH NAEEM RAFFI

RAKHINE, 19 JUN: Pertubuhan Kebajikan Serantau Muslim (Serantau Muslim) berjaya menyampaikan pek makanan hasil sumbangan orang ramai kepada 1,000 keluarga di perkampungan Rohingya di IDP Kem di Sittwe yang musnah akibat taufan Mora baru baru ini.

Misi bantuan kemanusiaan dengan kerjasama Mountain Of Mercy itu juga berjaya membina 25 wakaf telaga air dan lima rumah perlindungan.


Pengerusi Serantau Muslim, Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob berkata, misi itu dilakukan atas dasar tanggungjawab dan semangat kemanusiaan membantu etnik Rohingya tertindas.

SERANTAU MUSLIM (3)“Taufan Mora telah meranapkan hampir 70 peratus Kem IDP yang menyaksikan 30,000 keluarga terjejas kerana rumah mereka musnah sama sekali.

“Bantuan kecemasan membina semula pusat perlindungan amat diperlukan dalam kadar segera bagi mereka berteduh,” katanya dalam kenyataan.

Sekurang-kurangnya 700 pusat perlindungan diperlukan menjelang Aidilfitri ini dengan kos pembinaan sebuah pusat adalah RM40,000.

“Setiap pusat perlindungan boleh menampung 8 buah keluarga, biarpun ia kelihatan sangat dhaif tetapi ia sangat-sangat diharapkan oleh umat Islam disana,”katanya.

Misi bantuan kemanusiaan selama tiga hari bermula 16 hingga 18 jun itu turut Setiausaha Serantau Muslim, Mohd Hakim Mohd Nor dan Presiden Mountain Of Mercy, Mohamed Zeyadh Hafiz.SERANTAU MUSLIM (2) SERANTAU MUSLIM (1) SERANTAU MUSLIM (4) SERANTAU MUSLIM (5)

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next