Upah PATI: Lebih 500 majikan ditahan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Upah PATI: Lebih 500 majikan ditahan

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 19 JUN: Seramai 566 majikan ditahan Jabatan Imigresen kerana mengupah pendatang asing tanpa izin (PATI) dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, kesemuanya ditahan atas kesalahan melindungi serta menggaji PATI mengikut Seksyen 56 (1) dan Seksyen 55B di bawah Akta Imigresen 1959/1963.


Katanya, tempoh sama turut menyaksikan 19,968 PATI dengan pelbagai kesalahan ditahan, dengan jumlah tertinggi dicatatkan warganegara Indonesia dan Bangladesh dengan masing-masing seramai 7,490 dan 4,065.

“Selain dikenakan hukuman, aset majikan juga boleh dibekukan sekiranya didapati bersalah.

“Trend sekarang ialah majikan ambil PATI bekerja kerana mereka boleh bayar gaji lebih murah berbanding orang tempatan kerana hanya fikirkan keuntungan,” katanya dipetik Bernama.

Mustafar berkata, majikan juga perlu mendaftarkan PATI untuk mendapatkan kad sementara ‘Enforcement Card’ atau E-Kad sebelum 30 Jun ini atau berdepan tindakan tegas pasukan penguatkuasaan.

Program E-Kad bertujuan memenuhi permintaan majikan bagi mengisi keperluan tenaga kerja dalam sektor yang dibenarkan dan kad berkenaan hanya sah sehingga 15 Feb 2018.

Mula diperkenalkan pada 15 Februari lalu, program itu dilaksanakan di Semenanjung Malaysia bagi membolehkan majikan membuat permohonan penggajian semula PATI secara sah.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next