Akademi Merah Kuning berjalan lancar | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Hafizan Taib

Akademi Merah Kuning berjalan lancar

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 17 JULAI: Program pembangunan bola sepak di Akademi Merah Kuning di Puncak Alam, di sini, sudah digerakkan dan berjalan lancar membabitkan peserta program berkenaan.

Exco Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari berkata, program terbabit dilaksanakan Kerajaan Negeri menerusi Majlis Sukan Negeri (MSN) Selangor dan berjalan mengikut perancangan.


Katanya, tindakan itu diambil ekoran kegagalan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) melaksanakannya.

“Dalam tempoh 80 tahun (penubuhan FAS), FAS tidak mampu buat (jalankan program) akademi, bila kita nak buat sekarang baru mereka hendak bertindak.

“Tidak mengapalah, kita lihat apa yang ada dan laksanakan mengikut pelan serta perancangan,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Akademi Merah Kuning adalah di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri seperti sukan lain di bawah MSN Selangor.

AMIRUDIN SHARIKatanya, aktiviti akademi itu dijalankan di lima daerah setakat ini dan dijangka akan dilengkapkan ke semua daerah di Selangor, menjelang Ogos ini dengan pemain ditempatkan di akademi berkenaan.

“Di bawah MSN Selangor, kita punya tanggungjawab membangunkan semua sukan termasuk bola sepak, maka kita rancang sebaiknya termasuk berbincang dan ada perjanjian persefahaman (MoU) dengan Ajax Amsterdam juga mengambil jurulatih mereka.

“Kita laksanakan secara tertib dan bukan akademi itu hendak ditunjukkan tetapi bagaimana membentuk akademimampan juga mampu menggilap seterusnya melahirkan bakat pemain Selangor yang ramai,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next