Selangorkini
SELANGOR

Caj parkir tinggi, keluhan pengguna dipeduli

OLEH NAEEM RAFFI

BATANG KALI, 18 JULAI: Bertindak diatas keluhan pengguna yang terkesan dengan kadar caj parkir kenderaan di Stesen KTM di sini, Ahli Dewan Negeri (ADN) Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong turun ke lokasi.

Katanya, caj RM4 bagi kereta dan RM1 bagi motosikal sekali masuk yang dilaksanakan lebih sebulan itu bukan sahaja tinggi, malah kutipan bayaran itu tidak mendapat kebenaran daripada Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS).

Sehubungan itu, pihaknya sudah menulis sepucuk surat kepada Menteri Pengangkutan, Dato’ Sri Liow Tiong Lai untuk tindakan lanjut.

“KTMB tidak memohon lesen perniagaan daripada MDHS bagi mengutip bayaran parkir. KTMB merupakan syarikat milik penuh Kerajaan Pusat sepatutnya menjadi teladan kepada syarikat lain,” tulis dalam surat berkenaan.

Mengulas lanjut, Kee Hiong berkata, kawasan komersil Bandar Batang Kali yang terletak bersebelahan stesen KTM itu kini berdepan masalah parkir ekoran pengguna perkhidmatan komuter memilih lokasi itu sebagai alternatif untuk memakir kenderaan mereka.

“Kebanyakkan pengguna KTM yang tidak mampu membayar pakir terpaksa pakir di kawasan lain sejak KTMB melaksanakan kutipan itu.

“Kawasan komersil ini menjadi alternatif kepada pengguna memandangkan ia tidak menggenakan bayaran. Perkara ini menimbulkan masalah pakir kepada peniaga dan penghuni kawasan komersil tersebut,” katanya.

Kee Hiong menambah, caj parkir tidak sepatutnya dikenakan memandangkan ia merupakan kemudahan pengguna pengangkutan awam.

Ia juga merencatkan usaha menarik pengguna memilih kemudahan awam untuk berulang-alik kerja bagi menjimat masa dan kos.7932f1a7-45d5-42e4-927c-238dcde16fdd


Pengarang :