Selangorkini
SELANGOR

DNS kecoh: Pembangkang sensitif perkataan ‘dedak’

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 24 JULAI: Sesi sebelah petang persidangan Dewan Negeri Selangor (DNS) kecoh apabila beberapa Ahli Dewan Negeri (ADN) pembangkang mencadangkan supaya DNS tidak membenarkan perkataan dedak digunakan di dalam dewan.

Cadangan itu dibuat apabila ADN Sekinchan, Ng Sue Lim menemplak golongan dinamakan sebagai ‘pemakan dedak’ yang dipercayai merujuk kepada pemimpin Umno-BN yang menerima imbuhan bagi mempertahankan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam skandal 1MDB.

Bagaimanapun, cadangan ketika sesi perbahasan usul ‘mengkaji impak skandal 1MDB terhadap rakyat Selangor’ itu dibantah Sue Lim berikutan dedak juga merupakan bahan penting dalam sektor penternakan.

IMG_5220“Ada dedak yang diperbuat daripada hampa padi. Ini penting dalam pertanian,” kata Sue Lim pada Mesyuarat Kedua Penggal Kelima DNS Ke-13 Tahun 2017 di Bangunan Dewan Negeri Selangor (DNS) di sini, hari ini.

Tidak berpuas hati dengan bantahan Sue Lim, ADN pembangkang kemudiannya meminta supaya Sue Lim memberikan definasi sebenar perkataan ‘dedak’.

Bagaimanapun, permintaan pembangkang ditolak Speaker DNS, Hannah Yeoh berikutan Sue Lim bukanlah pihak yang mempunyai kuasa menjelaskan makna perkataan itu sebaliknya pihak bertanggungjawab dalam isu Bahasa Melayu seperti Dewan Bahasa dan Pustaka atau pakar bahasa.

Susana kecoh itu akhirnya dileraikan Hannah Yeoh dengan meminta Sue Lim meneruskan perbahasan usul dengan tidak menujukan kepada ADN lain.


Pengarang :