Harga minyak dunia kukuh pagi ini | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Harga minyak dunia kukuh pagi ini

SINGAPURA, 17 JULAI: Harga minyak dunia mengukuh hari ini, disokong pengurangan pelantar minyak baharu dan jangkaan permintaan kukuh, lapor Reuters.

Kontrak minyak mentah Brent, kontrak penanda aras antarabangsa bagi harga minyak, berada pada paras AS$49.08 setong pada 0126 GMT, naik 17 sen atau 0.35 peratus berbanding penutup terakhirnya.

Kontrak hadapan minyak mentah Amerika Syarikat (AS), West Texas Intermediate (WTI) berada pada paras AS$46.70 setong, meningkat 16 sen atau 0.34 peratus.


Kedua kontrak meneruskan pengukuhan minggu lalu.

Peniaga dan penganalisis berkata, peningkatan harga susulan permintaan kukuh serta petunjuk bahawa peningkatan berterusan dalam pengeluaran minyak Amerika Syarikat (AS) kini perlahan.

“Pengurangan kukuh dalam inventori minyak AS minggu lalu disokong oleh komen dari IEA bahawa permintaan lebih kukuh daripada mereka jangkakan.

“Peningkatan berterusan dalam pelantar gali minyak yang beroperasi di AS juga merosot,” kata Bank ANZ hari ini.

Penggali minyak AS menambah dua pelantar minyak bagi minggu berakhir sehingga 14 Julai, menjadikan kiraan jumlah kepada 765, kata firma perkhidmatan tenaga, Baker Hughes pada Jumaat lalu.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next