Kerajaan Negeri takkan biar penduduk PPR dihalau | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Kerajaan Negeri takkan biar penduduk PPR dihalau

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 14 JUL: Kerajaan Negeri bersedia menghalang sebarang tindakan Kerajaan Persekutuan menghalau penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang 1 yang enggan mendaftar dengan mereka.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar, Dato’ Iskandar Abdul Samad berkata, Kerajaan Persekutuan tidak berhak menghalau penghuni selagi tiada penyerahan secara rasmi dari Kerajaan Negeri kepada mereka.


Katanya, Mesyuarat Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) dipengerusikan Dato’ Menteri Besar pada 13 Julai lalu memutuskan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) akan terus menguruskan PPR berkenaan.

iskandar01“Mesyuarat juga menetapkan Kerajaan Negeri akan tetap dengan tuntutan RM60 juta dari Kerajaan Persekutuan untuk segala kos penyelenggaraan dan baik pulih sepanjang ia diuruskan MBPJ sejak 2001.

“Kerja sedang dilakukan Kerajaan Persekutuan di PPR itu juga tidak mendapat kebenaran MBPJ dan mereka perlu bertanggungjawab ke atas sebarang kemalangan, kecederaan atau kematian akibat kerja berkenaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, penduduk mengadu Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) memberi tempoh sehingga 22 Julai ini bagi penyewa mendaftar atau unit mereka bakal diisytiharkan kosong dan disewakan kepada orang lain.

Iskandar berkata, ugutan Kerajaan Persekutuan itu bagaimanapun tidak perlu dikhuatiri kerana Kerajaan Negeri yang berkuasa ke atas pengurusan PPR berkenaan.

“Saya ingin menegaskan di sini bahawa Kerajaan Negeri mempunyai keupayaan untuk menghalang sebarang tindakan tidak berperikemanusiaan mengusir penduduk.

“Ugutan Kementerian adalah selari dengan amalan Kerajaan Barisan Nasional yang menghalau rakyat dari tempat tinggal mereka sepertimana polisi ‘Setinggan Sifar’ ketika mereka menguasai negeri Selangor sebelum ini,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next