Selangorkini
NASIONAL

Lebuh Raya Pesisiran Pantai Barat dibuka 2019

KUALA LUMPUR, 6 JULAI: Lebuh Raya Pesisiran Pantai Barat dari Banting, Selangor ke Taiping, Perak yang dapat memendekkan masa perjalanan ke utara tanah air, kini sudah 35 peratus siap dan dijangka dibuka untuk laluan trafik, pada awal 2019.

Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Datuk Ismail Md Salleh berkata, pembinaan lebuh raya sepanjang 233 kilometer (km) dan dibangunkan sejak 2014 itu dibahagikan kepada 11 fasa dan berjalan lancar mengikut jadual.

Beliau berkata, pembinaan lebuh raya itu menelan belanja RM5.04 bilion dengan RM980 juta adalah kos pengambilan tanah, dikendalikan syarikat konsesi West Coast Expressway Sdn Bhd.

“Laluan di fasa 4 projek berkenaan iaitu dari Jalan Persekutuan ke Lebuh Raya Pintas Selat Klang Utara Baru dan fasa 8 dari Hutan Melintang ke Teluk Intan antara yang dijadual siap serta dibuka pada awal 2019,” katanya kepada BERNAMA.

Beliau berkata, baki laluan membabitkan fasa lain juga dijangka siap sepenuhnya pada 2019, kecuali membabitkan fasa 7B iaitu 10km terakhir di Tanjung Karang serta fasa 11 membabitkan sambungan ke Changkat Jering/Taiping.

Katanya, projek itu bakal menjadi laluan alternatif terbaik untuk pengguna jalan raya mengelakkan kesesakan terutama pada musim perayaan

“Bagaimanapun, kita akan cuba membuka setiap laluan yang siap kelak secara berperingkat dan bila siap sepenuhnya, lebuh raya ini akan membantu memacu pertumbuhan ekonomi di kawasan persisiran pantai barat,” katanya.


Pengarang :