MRT Sungai Buloh-Kajang mula operasi hari ini | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

MRT Sungai Buloh-Kajang mula operasi hari ini

KUALA LUMPUR, 17 JULAI: Bermula jam 4 petang ini, orang ramai boleh mula menggunakan perkhidmatan Transit Aliran Massa (MRT) laluan kedua antara Kajang dan Sungai Buloh.

Jajaran keseluruhan laluan Sungai Buloh-Kajang (SBK) membabitkan 51 kilometer merentasi 31 stesen termasuk tujuh stesen bawah tanah, dengan integrasi laluan LRT di Pasar Seni, Maluri dan Merdeka yang berintegrasi dengan stesen LRT Plaza Rakyat.

Jajaran itu turut mempunyai kemudahan sambungan dengan rangkaian LRT, monorel, KTM Komuter dan ERL di stesen Muzium Negara, yang dihubungkan dengan stesen KL Sentral.


Perkhidmatan MRT dijangka dapat mengurangkan kesesakan trafik dengan sasaran penurunan 160,000 kenderaan memasuki ibu kota setiap hari.

Ini sejajar dengan sasaran tingkatkan penggunaan pengangkutan awam kepada 40 peratus menjelang 2030 seperti yang ditetapkan kerajaan.

*Sumber: Astro Awani

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next