Seksyen tidak perlu niat tidak berperlembagaan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

Seksyen tidak perlu niat tidak berperlembagaan

OLEH NAZLI IBRAHIM

PUTRAJAYA, 17 JULAI: Peguam Negara perlu membuktikan niat tertuduh dalam pendakwaan ke atas Ahli Dewan Negeri Sri Muda, Shuhaimi Shafiei yang kini berlangsung di peringkat Mahkamah Persekutuan.

Peguam, Latheefa Koya berkata, Seksyen 3(3) Akta Hasutan yang mendakwa tidak perlu niat adalah satu seksyen tidak berperlembagaan.


“Hari ini pendengaran penuh rayuan Peguam Negara terhadap keputusan dalam kes di Mahkamah Rayuan yang mendapati seksyen mengatakan tidak perlu niat itu tidak berperlembagaan.

“Peguam Negara membawa dua persoalan dan kita berhujah untuk persoalan pertama, mereka mengatakan pihak responden (Shuhaimi) tidak boleh membawa isu ini kerana dikatakan diputuskan dalam Mahkamah Rayuan Jenayah sebelum ini,” katanya.

Beliau yang bertindak sebagai salah seorang peguam mewakili Shuhaimi berkata demikian kepada SelangorKini di Kompleks Mahkamah Putrajaya, di sini, hari ini.

Latheefa berkata, Shuhaimi sebelum ini didakwa di bawah Seksyen 4, sedangkan kes hari ini membabitkan Seksyen 3(3) Akta Hasutan.

“Seksyen 3(3) Akta Hasutan adalah sama ada niat itu diperlukan atau tidak, itu isunya. Kes pertama itu berkenaan seksyen lain, tidak sama.

“Ini bukan menyalahgunakan proses seperti diperkatakan, maka tidak boleh didengar,” katanya.

Katanya, perbicaraan penuh kes itu akan dimulakan apabila mahkamah memberi tarikh keputusan melalui surat.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next