DUN Sementa komited didik komuniti basmi denggi | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Syazwani Sufian

DUN Sementa komited didik komuniti basmi denggi

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 12 OGOS: Bagi mengelak penularan demam denggi, Pusat Khidmat Masyarakat DUN Sementa menganjurkan aktiviti gotong-royong membersihkan persekitaran Taman Sri Sementa, pagi tadi.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Sementa , Dr Daroyah Alwi berkata, peningkatan kes denggi sejak kebelakangan ini perlu diambil perhatian serius oleh orang ramai.


“Aktivit gotong- royong itu dianjurkan bagi mengelakkan taman itu menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes dan bakal merisikokan penduduk setempat.

SEMENTA DENGGI“Kita juga memberi penerangan kepada penduduk bahawa pembersihan bukan sahaja harus dibuat diluar rumah malah ia harus dilakukan didalam rumah itu sendiri,” katanya dalam kenyataan.

Program berlangsung seawal 8.00 pagi itu dianjurkan Pusat Khidmat Masyarakat DUN Sementa dengan kerjasama Persatuan Penduduk Taman Sri Sementa.

Terdahulu, Kerajaan Negeri komited melaksanakan pelbagai inisiatif bagi menangai penularan denggi antaranya meningkatkan peruntukan kawalan dan pencegahan denggi dan zika secara holistik bagi 2017 kepada RM 5 juta berbanding RM 1.5 juta tahun sebelumnya.

Peruntukan itu digunakan untuk menambah aktiviti kawalan dengan menambah penggunaan Pest Controller Operator (PCO) di setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next