Selangorkini
GLOBAL

Israel mahu tutup rangkaian berita Al-Jazeera

GLOBAL 6 OGOS: Israel berhasrat mahu membatalkan hak kelayakan media wartawan Al Jazeera dan menutup pejabat rangkaian Al-Jazeera di Jerusalem, umum menteri komunikasi negara itu.

Agensi Berita Al-Jazeera melaporkan Ayoub Kara membuat pengumuman itu pada Ahad semasa sidang akhbar sementara Al Jazeera dihalang daripada menghadiri.

“Kami menentapkan keputusan kami mengenai tindakan oleh negara Sunni Arab untuk menutup pejabat Al Jazeera dan melarang kerja mereka,” kata Kara sambil menambah saluran itu digunakan oleh kumpulan untuk “menghasut” keganasan.

Kara berkata beliau menjangka parlimen Israel, Knesset, untuk mempertimbangkan permintaannya pada sesi berikutnya.

AL JAZEERA1“Saya akan melalui mekanisme perundangan untuk mewujudkan kuasa di mana saya boleh bertindak secara bebas. Kami akan cuba menamatkannya secepat mungkin.”

Scott Heidler dari Al Jazeera, melaporkan dari Jerusalem pada Ahad, mengatakan bahawa permintaan untuk membatalkan rangkaian itu meliputi semua wartawan rangkaian Al-Jazeera dalam saluran Arab dan Inggeris.

Ia tidak jelas apabila kerajaan Israel akan bertindak atas permintaan itu.

Wartawan Al-Jazeera melaporkan bahawa Israel juga cuba untuk menutup kabel dan satelit Al Jazeera di negara itu.

Semasa sidang akhbar itu, Kara juga berkata bahawa kementerian dalam negeri juga akan terlibat dalam menutup pejabat Al Jazeera di Jerusalem.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengancam untuk menutup operasi Al Jazeera di negara itu, menuduh rangkaian menghasut keganasan terhadap Israel.

=EZY=


Pengarang :