BERITA UTAMA SELANGOR

Jaga tanah atau berdepan tindakan tegas

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 11 OGOS: Semua pemilik tanah lot di kawasan berhampiran Hutan Simpan Raja Musa digesa menjaga tanah mereka dengan baik atau berdepan tindakan tegas.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong berkata, tindakan serius larangan pembakaran terbuka sentiasa diteruskan dan sesiapa yang terbabit boleh dikenakan denda maksimum RM500,000 serta penjara lima tahun.

Katanya, langkah itu bagi bagi mengelakkan insiden sama terus berulang.

“Semua pemilik tanah tidak kira di Bestari Jaya atau seluruh negeri harus ingat larangan pembakaran terbuka masih dikuatkuasakan.

“Jika ingkar, tindakan tegas akan diambil sekali gus kes ini dibawa ke mahkamah untuk tindakan lanjut,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau berkata demikian mengulas insiden kebakaran di Hutan Simpan Raja Musa, Bestari Jaya, pada Ahad lalu di kompartment 100,101 dan 102 seluas 120 hektar.

elizabeth-wong-2Pada masa sama, Elizabeth berkata, tindakan awal dan penyelarasan mantap daripada Unit Bencana Negeri berjaya mengawal dan memadam api dalam masa singkat.

“Siasatan awal Unit Bencana Negeri mendapati ia berpunca di tanah lot berdekatan dengan Hutan Simpan Raja Musa.

“Ekoran keadaan kering dan angin kuat ketika itu, maka ia merebak kepada kawasan hutan simpan dengan cepat. Ketika ini, hanya tinggal 20 peratus sahaja masih terdapat tompok pembakaran,” katanya.

Sementara itu, Kerajaan Negeri melalui Jabatan Perhutanan Negeri akan meneruskan program pemuliharaan sebaik musim kemarau tamat di Semenanjung.

Katanya, dijangkakan 20,000 pokok hutan akan ditanam di Hutan Simpan Raja Musa.

“Kawasan terbakar itu sedang menjalankan aktiviti pemuliharaan sebelum ini, justeru program ini akan diteruskan sebaik tamat musim kemarau,” katanya.


Pengarang :