BERITA UTAMA SELANGOR

Kaji bangunan warisan demi manfaat rakyat

OLEH HAFIZAN TAIB

KUALA LUMPUR, 11 OGOS: Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) akan berbincang berkenaan fungsi bangunan warisan di Dataran Merdeka bagi menilai sejarah dan ekonominya untuk manfaat rakyat Selangor.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, tapak bersejarah itu akan diputuskan sama ada dijadikan sebagai muzium pameran kesultanan Selangor, termasuk penyerahan Kuala Lumpur atau sebahagian dijadikan hotel bertaraf lima bintang.

Katanya, beberapa Exco Kerajaan Negeri juga dipertanggungjawabkan menghubungi Jabatan Warisan Negara bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan sejarah bangunan terbabit.

“Bangunan warisan ini penemuan amat berharga bagi Kerajaan Negeri dan rakyat Selangor kerana ia mempunyai nilai tinggi yang selama ini tiada inisiatif mana-mana pihak memastikan aset itu diselenggara dengan baik.

“Apabila disahkan menjadi milik Kerajaan Negeri, maka kita akan berbincang dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) supaya memasuki bangunan ini untuk melihat dari segi forensik dan keselamatan strukturnya.

CP2A0836-1024x683“Dari situ kita akan lihat kos anggaran untuk penambahbaikan dan pemulihan,” katanya selepas mengadakan lawatan kerja bersama pimpinan Kerajaan Negeri ke bangunan bekas Muzium Muzik Kuala Lumpur dan Mahkamah Perusahaan Kuala Lumpur, di sini, hari ini.

Pada masa sama, Mohamed Azmin berkata, bangunan itu diharapkan dapat memberi nilai sejarah besar kepada rakyat Selangor, termasuk pelancong dari dalam dan luar negara.

Katanya, ia bagi memupuk kefahaman bahawa Kuala Lumpur suatu ketika dahulu adalah sebahagian dari Selangor yang turut menyumbang kepada perkembangan dan kemajuan ekonomi di Lembah Klang.

“Kuala Lumpur kini menjadi bandar raya maju dan makmur sumbangan besar rakyat Selangor di Lembah Klang, justeru kita harap bangunan warisan ini dapat memainkan peranan memelihara sejarah yang begitu bernilai,” katanya.

CP2A0625-1024x683 CP2A0516-1024x683 CP2A0481-1024x683 CP2A0113-1024x683


Pengarang :