Selangorkini
NASIONAL

Kajian IDE: 1MDB jejaskan reputasi, Najib patut berdebat

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 29 OGOS: Kaji selidik dijalankan Institut Darul Ehsan (IDE) mendapati 69 peratus responden bersetuju bahawa skandal 1MDB menjejaskan reputasi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Kajian turut menunjukkan hanya 14 peratus menjawab skandal yang mendapat perhatian dunia itu tidak menjejaskan reputasi Najib dan 17 peratus lagi tidak pasti.

Kajian bertajuk ‘Survei Malaysia 2017, #MoodRakyat – Kajian Trend Masyarakat Malaysia Dalam Isu Semasa’ itu membabitkan 4,486 responden daripada 12,082,403 pengundi seluruh Semenanjung Malaysia.

PRU-14Bagi satu soalan lain pula, sebanyak 64 peratus responden bersetuju dengan kenyataan Najib Razak perlu berdebat dengan calon Perdana Menteri pembangkang sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 seperti mana debat pilihan raya presiden yang ditonjolkan media antarabangsa.

Kajian yang dijalankan pada pada 11 hingga 16 Ogos turut mendapati 15 peratus menjawab tidak perlu dan 21 peratus lagi tidak pasti terhadap kenyataan sama.

Keputusan kajian IDE itu dibentangkan Timbalan Pengerusi Institut Darul Ehsan (IDE), Profesof Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman di Auditorium IDE, Bangunan IDE di sini, semalam.


Pengarang :