Selangorkini
SELANGOR

Kantin HTAR dibenar buka semula

ccsb-ads

SHAH ALAM 20 OGOS: Kantin Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang yang diarah tutup petang Jumaat selepas didapati tidak mengamalkan penyediaan makanan yang bersih dibenarkan beroperasi semula pada 10 malam hari yang sama.

Pengarah HTAR Dr Ding Lay Ming ketika dihubungi Bernama semalam berkata, keputusan itu dibuat selepas Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Klang membuat penilaian semula terhadap tahap kebersihan kantin HTAR dan meluluskan untuk pembukaan semula selepas premis tersebut mematuhi syarat-syarat ditetapkan.

PKD Klang mengeluarkan notis arahan penutupan kantin itu kira-kira jam 2 petang Jumaat selepas melakukan pemeriksaan susulan video seekor tikus berada di dalam bekas sayur yang dihidangkan kepada pelanggan, tular di laman media sosial.

Sementara itu Pengarah Kesihatan Negeri Selangor Datuk Dr Zailan Adnan berkata kebenaran membuka semula kantin tersebut dibuat selepas mengambil kira kebajikan pelawat dan warga kerja hospital HTAR.

Dr Zailan berkata pihaknya akan sentiasa memantau kebersihan di kantin-kantin hospital dan akan menyenarai hitam serta menamatkan kontrak pengusaha kantin yang kerap dikenakan tindakan notis pembersihan.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :