Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

KeTTHA tidak perlu ‘rahsiakan’ harga penilai bebas

OLEH AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR, 8 OGOS: Kerajaan Selangor bertegas dengan pendirian supaya Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) mengemukakan harga yang dinyatakan penilai bebas,  Deloitte berhubung pengambilalihan Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (SPLASH).

Ahli Parlimen Gombak, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, sehingga hari ini, Jemaah Menteri melalui KeTTHA gagal memaklumkan kepada Kerajaan Selangor nilai ditentukan  Deloitte yang dilantik sendiri Kerajaan Persekutuan.

“Dalam surat KeTTHA bertarikh 26 Mei 2017, kementerian langsung tidak menyebut nilai ditentukan oleh  Deloitte.

azmin-parlimen“Bukan soal Kerajaan Negeri tidak mengemukakan tawaran, tetapi Kerajaan Persekutuan gagal mengemukakan satu nilai yang ditetapkan  Deloitte ‘dirahsiakan’ Kerajaan Persekutuan,” katanya.

Beliau yang juga Dato’ Menteri Besar Selangor berkata, Kerajaan Persekutuan sepatutnya berkongsi jumlah harga yang dinyatakan supaya ia diketahui umum.

Menyentuh soal tarif, Mohamed Azmin pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri menjelaskan, ia bukan ditentukan Kerajaan Negeri sebaliknya Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Kerajaan Negeri bersedia mengemukakan modul perniagaan.

Kerajaan Negeri sebelum ini menyatakan tidak akan bersetuju dengan cadangan Kerajaan Persekutuan yang mahu menaikkan tarif air di Lembah Klang.

Menteri KeTTHA, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dalam jawapannya berkata harga dikemukakan penilai bebas tidak didedahkan kerana ia akan dijadikan rujukan sama ada harga yang ditawarkan Kerajaan Negeri itu adil atau sebaliknya.

https://selangorkini.my/2017/08/isu-air-penangguhan-ambil-alih-splash/


Pengarang :