Selangorkini
NASIONAL

Lancar aplikasi ‘Spera’ bantu pengundi semak status

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 13 OGOS: KEADILAN melancarkan aplikasi ‘Spera’ membantu pengundi menyemak status daftar pemilih selain membantu mendapatkan maklumat terkini kawasan mengundi serta data pengundi baru.

Pengarah Pilihan Raya Bersamanya, Nurul Izzah Anwar berkata, aplikasi itu dilancarkan dengan matlamat melawan penipuan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dalam proses pilihan raya aka datang.

Katanya, aplikasi dibangunkan Institut Darul Ehsan (IDE) itu akan membantu menjadikan sistem pilihan raya lebih bersih dan adil.

Nurul Izzah“‘Spera’ merupakan aplikasi pangkalan data yang membolehkan pengundi menyemak sendiri status pengundian.

“Ia juga membolehkan penguna mengenal pasti jika wujud pengundi hantu di mana-mana pusat membuang undi.

“Memang sukar untuk kita bendung SPR atau kerajaan Barisan Nasional (BN) dari terus menyalahgunakan kuasa namun kita tidak boleh terus akur atau mengalah,” katanya dalam kenyataan.

Tambahnya lagi, aplikasi itu penting bagi memberi peluang kepada semua rakyat Malaysia untuk teribat sama dalam ‘perang’ melawan manipulasi SPR dan regim UMNO BN.

“Paling jelas dan terbaru melalui proses persempadanan semula, SPR dengan sengaja menolak ribuan pengundi baru mendaftar. Kita juga kabur mengapa tiba-tiba terlalu ramai pengundi baru yang wujud di satu-satu kawasan,” jelasnya.

Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berkata, aplikasi ‘Spera’ juga boleh dimuat turun secara percuma di semua peranti Android, telefon pintar dan tablet dari Google Playstore.


Pengarang :