Selangorkini
Skuad memanah pada Sukan SEA. Foto: The Malay Mail
NASIONAL SUKANKINI

Lapangan memanah hadiah dua emas untuk negara

SHAH ALAM, 17 OGOS: Malaysia meraih dua lagi pingat emas apabila pasukan memanah compound lelaki dan wanita beraksi cemerlang, di Lapangan Memanah Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil, hari ini.

Emas pertama datang daripada acara memanah compound berpasukan wanita yang menundukkan pasukan Vietnam dengan kelebihan hanya satu mata pada peringkat akhir, hari ini.

Trio Fatin Nurfatehah Mat Salleh, Nurul Syazhera Mohd Asmi dan Saritha Nam Chong mengalahkan regu Vietnam dengan kiraan 253-252.

Mereka layak ke akhir selepas mengetepikan pasukan pemanah Thailand 227-219, pada peringkat separuh akhir, lapor Malaysia Insight.

Gambar : The Malay Mail
Gambar : The Malay Mail

Dalam pertembungan yang dramatik itu, kedua-dua pasukan terikat pada kedudukan 225-225 memaksa penentuan berlanjutan ke peringkat shoot off dan trio negara itu kemudian mengutip mata penting yang meletakkan mereka, di hadapan.

Kemenangan itu dilihat hadiah manis untuk Fatin selepas terpaksa berpuas hati dengan pingat gangsa dalam acara individu, semalam.

Tidak lama berselang, emas kedua datang apabila pasukan memanah lelaki menewaskan Singapura 228-222 dalam acara compound berpasukan.

Trio Zulfadhli Ruslan, Lee Kin Lip dan Mohd Juwaidi Mazuki menunjukkan prestasi yang konsisten ketika berhadapan dengan Alan Lee, Pang Toh Jin dan Ang Han Teng, dari Singapura.

Mereka layak akhir selepas mengalahkan Vietnam dengan shoot off 29-27 selepas terikat 227-227 yang menjadikan kutipan emas negara tiga, setakat tengahari ini


Pengarang :