GLOBAL

Raja Salman arah buka sempadan Qatar untuk jemaah haji

SHAH ALAM, 17 OGOS: Pemerintah Arab Saudi, Raja Salman mengarahkan pembukaan semula sempadan negraa itu dengan Qatar bagi memudahkan urusan jemaah haji sebagai tanda awal redanya krisis diplomatik terburuk di rantau ini, lapor AFP yang dipetik media negara itu.

Makkah in Saudi ArabiaSempadan itu ditutup selepas pemerintah rantau Arab Saudi bersama Mesir, Bahrain dan Emiriyah Arab Bersatu memutuskan hubungan diplomatik juga perdagangan dengan Qatar selain menuduh negera berkenaan menggalakkan kumpulan ekstremis Islam, pada 5 Jun lalu.

Malaysia Insight melaporkan, pengumuman itu dibuat selepas Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman menerima utusan dari Doha, menurut agensi Agensi Akhbar Saudi, dalam pertemuan peringkat tertinggi yang pertama di antara negara itu selepas krisis meletus.

Raja Salman memerintahkan jemaah Qatar dibenarkan memasuki Arab Saudi menyeberangi sempadan untuk menunaikan haji, kenyataan yang disiarkan SPA.

Beliau juga mengarahkan jet peribadi milik syarikat penerbangan Arab Saudi dihantar ke lapangan terbang Doha untuk membawa semua jemaah Qatar dengan tajaannya.


Pengarang :