Raja Salman arah buka sempadan Qatar untuk jemaah haji | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Raja Salman arah buka sempadan Qatar untuk jemaah haji

SHAH ALAM, 17 OGOS: Pemerintah Arab Saudi, Raja Salman mengarahkan pembukaan semula sempadan negraa itu dengan Qatar bagi memudahkan urusan jemaah haji sebagai tanda awal redanya krisis diplomatik terburuk di rantau ini, lapor AFP yang dipetik media negara itu.

Makkah in Saudi ArabiaSempadan itu ditutup selepas pemerintah rantau Arab Saudi bersama Mesir, Bahrain dan Emiriyah Arab Bersatu memutuskan hubungan diplomatik juga perdagangan dengan Qatar selain menuduh negera berkenaan menggalakkan kumpulan ekstremis Islam, pada 5 Jun lalu.

Malaysia Insight melaporkan, pengumuman itu dibuat selepas Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman menerima utusan dari Doha, menurut agensi Agensi Akhbar Saudi, dalam pertemuan peringkat tertinggi yang pertama di antara negara itu selepas krisis meletus.


Raja Salman memerintahkan jemaah Qatar dibenarkan memasuki Arab Saudi menyeberangi sempadan untuk menunaikan haji, kenyataan yang disiarkan SPA.

Beliau juga mengarahkan jet peribadi milik syarikat penerbangan Arab Saudi dihantar ke lapangan terbang Doha untuk membawa semua jemaah Qatar dengan tajaannya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next