Selangorkini
NASIONAL

Sampel anjing dari Gedong dan Serian positif rabies

ccsb-ads

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 18 OGOS: Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak (JPVS) mengesahkan dua sampel anjing daripada Institut Penyelidikan Veterinar (VRI), di Ipoh, sebagai positif virus Rabies.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri, Ismail Mahedin berkata, dua sampel yang diterima JPVS adalah dari Kampung Kuala, Jalan Gedong, Serian, yang sebelum ini menjadi lokasi jangkitan mangsa keenam dan disahkan dalam keadaan kritikal.

Katanya, keputusan itu berdasarkan Ujian Direct Fluorescent Antibody (FAT) yang dihantar, pada 10 Ogos lalu.

“Setakat ini, sebanyak 36 sampel anjing dan enam sampel kucing dari 180 keputusan yang diterima VRI disahkan positif virus Rabies.

anjing“Jumlah itu menjadikan secara kumulatif 31,815 haiwan peliharaan terdiri dari 24,173 anjing, 7,597 kucing dan 45 haiwan lain sudah divaksin. Manakala, sebanyak 139 anjing telah divaksin di 10 kampung, dalam daerah Serian,” katanya dipetik Astro Awani.

Selain itu, ISmail berkata, sebanyak 35,759 survelan aktif dan 870 survelan pasif dilakukan untuk mengawal penularan wabak Rabies oleh JPVS di kawasan Serian, Kuching dan Sri Aman.

“193 sampel yang terdiri dari 175 anjing, 17 kucing dan satu kelawar diperolehi dari bahagian Kuching, Sri Aman, Serian, Samarahan, Betong, Sarikei, Sibu juga Miri dihantar ke VRI untuk ujian virus Rabies.

“Program Pemvaksinan Anjing yang akan dilaksanakan di Kampung Panchor Dayak dan Panchor Cina, Kampung Semada Belatok, Semada Mawang, Semada Tengah, Kampung Semukoi A, Semukoi Empegang, Kampung Sungai Apeng, Slabi Entukuh, Sungai Buruh dan Singai Turong pula akan ditangguh, pada 19 Ogos ini bagi memberi laluan Program Pemvaksinan Anti-Rabies,” katanya.

Sementara itu, setakat ini1,048 anjing terbiar ditangkap dalam operasi bersepadu yang dikendali Kementerian Kerajaan Tempatan bersama JPVS di Bahagian Kuching, Samarahan dan Serian sebagai langkah mengawal populasi anjing terbiar.


Pengarang :