Saranan bekukan AP Bauksit ternyata tepat | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Saranan bekukan AP Bauksit ternyata tepat

OLEH FUZIAH SALLEH

Kenyataan Media saya pada 30 hb Jun 2017 telah menyebut bahawa cara yang terbaik untuk menguruskan isu perlombongan bauksit haram ialah dengan membekukan permit ekspot khas.

Pada hari semalam SPRM telah menyita 10 juta metrik ton stokpile bauksit. Jumlah yang teramat banyak bukti kerakusan manusia dan kegagalan penguatkuasaan agensi2 terlibat.


Ia juga menyerlahkan sifat ketamakan pihak pelombong haram didalam membuat keuntungan tanpa mengambil kira kerosakan kepada alam sekitar dan kesan kepada kesihatan awam.

BAUKSIT 1Pada 8 Ogos 2017 apabila Menteri NRE membuat kenyataan tentang jumlah ekspot bauksit telah amat jelas membuktikan berlaku perlombongan bauksit haram apabila jumlah ekspot stokpile diluar pelabuhan telah menjangkau 5.8juta metrik ton sedangkan jumlah stokpile di permulaan ialah hanya 5.4juta metrik ton

Saya juga telah beberapa kali sebelum itu menyarankan perkara yang sama iaitu bekukan permit ekspot khas untuk membenarkan perlombongan haram tidak terus berlaku.

Saya ingin tegaskan sekali lagi bahawa saya tidak menentang industri perlombongan bauksit. Namun segala bentuk aktiviti ekonomi mestilah lestari (sustainable) serta menjunjung prinsip dan kaedah menang-menang.

Maksud menang-menang ialah apabila pelombong dapat untung, negeri juga dapat revenue, rakyat dapat manfaat, dan bukan dapat penyakit dan alam sekitar juga dipastikan tidak tercemar.

* Fuziah Salleh adalah Ahli Parlimen Kuantan (KEADILAN)

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next