SELANGOR

SJBA sambut merdeka penuh ceria

OLEH AFIX REDZUAN

SUBANG JAYA, 31 OGOS: Persatuan Penganut Agama Buddha Subang Jaya (SJBA), hari ini menyambut ulang tahun kemerdekaan Malaysia ke-60 secara sederhana dan meriah.

Bertempat di perkarangan bangunan SJBA, mereka bersama menyanyikan lagi Negaraku, Negeri Selangor, Tanggal 31 dan Keranamu Malaysia sambil mengibarkan Jalur Gemilang.

Dihadiri Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Hannah Yeoh; Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen dan Presiden SJBA, Chim Siew Choon, mereka turut meraikan sambutan kemerdekaan dengan memotong kek bersama penganut yang meraikan ulang tahun kelahiran dalam bulan Ogos.

Di samping itu, penghargaan turut diberikan kepada beberapa pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Hannah dalam ucapannya menzahirkan rasa kagum terhadap ibu bapa yang berjaya mendidik anak mereka hingga mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan.

“Saya kagum melihat ibu bapa mampu mendidik anak belajar. Saya sebagai ibu bapa juga akui ada kalanya sukar meminta anak menyiapkan kerja sekolah.

“Ia satu pengorbanan besar untuk melihat anak berjaya,” katanya.

Beliau turut menasihatkan golongan muda supaya tidak mudah mengalah dan terus berjuang membangunkan Malaysia sebagai negara berjaya.

CP2A6234 CP2A6115


Pengarang :