SPLASH: OK bincang tapi KeTTHA perlu dedah harga | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Afix Redzuan

SPLASH: OK bincang tapi KeTTHA perlu dedah harga

OLEH AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR, 10 OGOS: Kerajaan Selangor sedia berbincang dengan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) bagi menyelesaikan pengambilalihan Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (SPLASH).

Bagaimanapun, Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali bertegas dengan pendirian sebelum ini bahawa Kerajaan Persekutuan perlu mengemukakan harga yang dinyatakan penilai bebas, Deloitte.


“Ok, saya sedia bertemu menteri untuk menyegerakan perkara ini tetapi dia (menteri) perlu berterus terang dalam Parlimen, jangan salahkan Kerajaan Negeri,” katanya.

Bercakap kepada media di Lobi Parlimen, beliau berkata, Kerajaan Negeri akan berbincang dalam Mesyuarat Exco berkenaan pertimbangan harga jika Kerajaan Persekutuan mendedahkannya sebelum menyatakan persetujuan.

Namun, Ahli Parlimen Gombak itu mengingatkan Kerajaan Persekutuan supaya membiayai sepenuhnya pengambilalihan itu seperti dilakukan terhadap Puncak Niaga dan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS).

azmin-parlimen“Tidak semestinya (bersetuju), apa juga pertimbangan yang diputuskan Kerajaan Persekutuan kita akan bawa balik kepada Mesyuarat Exco untuk dibincangkan tetapi mesti dibiayai seratus peratus oleh Kerajaan Persekutuan kerana itulah kaedah yang digunakan terhadap Puncak Niaga dan SYABAS.

“Itu juga terma yang terdapat dalam perjanjian utama. Mereka tidak boleh lari dari perjanjian utama,” katanya.

Mohamed Azmin berkata, KeTTHA turut meminta Kerajaan Negeri memberi jaminan secara bertulis untuk menaikkan tarif air bagi membiayai pengambilalihan terbabit.

“Kedudukan rizab kita besar, kita ada mekanisma lain untuk membayar hutang itu tetapi kita tidak setuju memaksa Kerajaan Negeri membiayai 40 peratus bayaran.

“Jangan bebankan kepada Kerajaan Negeri. Kerajaan Persekutuan suruh kita membayar 40 peratus untuk jumlah yang kita tidak tahu,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next