Sungai tercemar: Tahap kesedaran awam masih rendah | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

Sungai tercemar: Tahap kesedaran awam masih rendah

OLEH NAZLI IBRAHIM

GOMBAK, 12 OGOS: Tahap kesedaran masyarakat untuk bertanggungjawab menjaga kebersihan sungai masih di tahap rendah apabila jumlah sisa pepejal yang dibuang ke sungai terus meningkat.

Pengarah Jabatan Parit dan Saliran (JPS) Selangor, Azmi Ibrahim berkata, hal ini berikutan pada 2015 JPS mengeluarkan 23 tan sisa pepejal sebelum meningkat 12 tan kepada 35 tan pada 2016.


“Sekiranya kita berterusan membiarkan keadaan ini berlaku kita akan melihat Sungai Gombak semakin tercemar dengan sampah dan sisa buangan yang pastinya menyebabkan kualiti air sungai menurun dari kelas III kepada kelas IV.

IMG_20170812_115344-1024x655“Marilah kita bersama-sama bertanggungjawab terhadap sampah kita dan belilah barangan mengikut keperluan sahaja bagi mengurangkan penghasilan sampah dan sisa buangan,” katanya pada Majlis Pelancaran Kempen #mybijaksampah di Kampung Kerdas, di sini, hari ini.

Kempen #mybijaksampah bertujuan mendidik masyarakat mengurangkan pembuangan sisa pepejal di sungai melalui konsep 4R: Mengurangkan (Reduce), Guna Semula (Reuse), Kitar Semula (Recycle) dan Jana Semula (Reloop).

Katanya, pada masa ini JPS Selangor menjalankan kerjasama dengan pelbagai pihak termasuk pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk menjalankan aktiviti dengan lebih proaktif bagi meningkatkan kesedaran masyarakat khususnya di sekitar sungai di Selangor.

“Malah ramai yang tidak sedar bahawa sampah atau sisa pepejal yang dibuang merata-rata seperti di tepi jalan atau ke dalam longkang akan dialirkan ke dalam sungai,” katanya.

Sementara itu, pada sidang media majlis sama, Pengarah Pengurusan Lembangan Sungai JPS Malaysia, Ng Kok Seng berkata, JPS membelanjakan kira-kira RM60,000 setiap bulan bagi memungut dan menyelenggara tiga perangkap sampah di Sungai Gombak.

“Wang cukai rakyat ini dapat dijimatkan sekiranya masyarakat mempunyai kesedaran yang tinggi untuk menjaga alam sekitar,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next