Selangorkini
NASIONAL

TPM, siapa tiga ‘jerung’ pemerdagangan manusia di Perlis?

OLEH AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR, 3 OGOS: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dicabar mendedahkan tiga nama dalang sindiket pemerdagangan manusia yang akan diekstradiksi dari Thailand susulan penemuan 139 mayat di Wang Kelian, Perlis, pada Mei 2015.

Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto berkata, Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri sebelum ini menyatakan Malaysia sedang dalam proses mendapatkan tiga suspek utama kes pemerdagangan manusia itu.

“Persoalannya siapakah tiga dalang (didakwa) dari Malaysia yang berpangkat ‘jerung’ dan mengapa mereka tidak disabitkan serta didakwa di Malaysia?

“Adakah Malaysia kurang kepakaran dalam mengendalikan kes ini atau adakah lebih mudah melepaskan batok di tangga dan menyerahkan mereka kepada mahkamah jenayah Thailand untuk dibicarakan?” soalnya.

Media sebelum ini melaporkan 10 suspek terlibat tetapi selepas berbincang dengan Menteri Pertahanan Thailand, Jeneral Prawit Wongsuwan, tiga suspek berkenaan adalah ‘jerung’ dan bukannya ‘ikan bilis’ dalam sindiket pemerdagangan juga penyeludupan itu serta kini berada di penjara Thailand.

kasthuriAntara pegawai Kerajaan Thailand yang disabitkan bersalah adalah bekas penasihat pentera, Leftenan Jeneral Manas Kongpan (penjara 27 tahun), bekas Datuk Bandar Wilayah Narathiwat Padang Besar, Bannajong Pongphol (penjara 78 tahun), bekas Datuk Bandar Daerah Padang Besar, Prasit Lemleh (penjara 78 tahun) dan bekas pegawai tadbir wilayah Satun, Pajuban Aungchotiphan (penjara 75 tahun).

Di samping itu, berdasarkan laporan tahunan berkenaan Pemerdagangan Orang Amerika Syarikat atau Trafficking in Persons Report (TIPS) yang dikeluarkan Jabatan Negera Amerika Syarikat, Malaysia berada tahap Tier 3 sebelum dinaikkan tahap Tier 2, pada Jun 2016.

“Kenaikkan ke tahap Tier 2 haruslah mencerminkan melalui usaha yang realistik dan efektif bukan sahaja dengan mendabik dada serta menghadiri persidangan antarabangsa dalam usaha membenteras jenayah ini,” katanya.


Pengarang :