Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Tuduh Selangor cakap tak serupa bikin, Rizal sindir PM sendiri

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 24 OGOS: Pegawai Khas Perdana Menteri, Datuk Rizal Mansor, dianggap menyindir Datuk Seri Najib Razak apabila menyentuh isu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Kerajaan Selangor.

Ia kerana Kerajaan Selangor dipimpin Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, bersikap terbuka terhadap siasatan dilakukan itu.

Setiausaha Politik Dato’ Menteri Besar, Shuhaimi Shafiei berkata, kenyataan dibuat Rizal terhadap Kerajaan Selangor adalah umpama sinikal terhadap perdana menteri yang sebenarnya ‘cakap tidak serupa bikin’.

“Amat malang sebagai pegawai khas perdana menteri yang hampir setiap masa dengannya mengeluarkan kenyataan seakan menyindir Najib sendiri kerana sehingga kini masih belum bersedia disiasat SPRM walaupun wujud banyak elemen boleh membawa kepada siasatan itu.

shuhaimi“Kerajaan Selangor tidak takut sama sekali dengan siasatan SPRM jika ia dijalankan secara profesional. Yang takut pada kebenaran dan terus menutupinya adalah Umno-BN dan perdana menteri sendiri,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Ahli Dewan Negeri Sri Muda itu berkata, tuduhan Rizal bahawa ‘Kerajaan Selangor cakap tak serupa bikin’ hanya bertujuan untuk memburukkan imej negeri itu selepas pimpinan UMNO Selangor sendiri seperti Tan Sri Noh Omar gagal mencalar reputasi Kerajaan Selangor.

Beliau berkata, Dato’ Menteri Besar mewakili Kerajaan Selangor berulang kali menyatakan SPRM boleh melakukan siasatan terhadap agensi di bawah pentadbirannya.

“Namun, kita berharap siasatan SPRM perlu telus dan terbuka bukan bersifat ‘selective investigation’ atau ‘selective prosecution’ termasuk ‘double standard’ daripada sudut tindakan siasatan.

“Rakyat dapat melihat secara jelas dalam kes Tan Sri Isa Samad, bertahun masa diambil sebelum siasatan dimulakan, namun berbeza dengan tuduhan ke atas Universiti Selangor (UNISEL) hanya dalam tempoh singkat digempur selepas laporan dibuat,” katanya.

NAJIB 1MDBBeliau berkata, sewajarnya Rizal menjawab terhadap keengganan Najib memberi jawapan berkaitan skandal 1MDB di Dewan Rakyat, malahan Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) 1MDB masih di bawah Akta Rahsia Rasmi dan tidak diketahui umum.

Pada masa sama, Shuhaimi menggesa supaya asiasatan adil dan telus dilakukan terhadap Pemerbadanan Menteri Besar Selangor (MBI) dan UNISEL serta tidak wajar dikendalikan seperti wujudnya sesuatu yang salah.

“Dalam masa sama, mulai esok SPRM wajar menggempur pejabat perdana menteri dan 1MDB dalam mencari bukti jenayah rasuah serta pendakwaan perlu dilakukan dengan kadar segera,” katanya.


Pengarang :