Selangorkini
SELANGOR

Wakil ADN pembangkang terus catat kehadiran kosong pada Mesyuarat PAC

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 18 OGOS: Kehadiran Ahli Dewan Negeri (ADN) pembangkang pada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam (PAC) Dewan Negeri Selangor (DNS) masih mengecewakan walaupun pelbagai teguran sudah dibuat, di peringkat Kerajaan Negeri.

Ahli Jawatankuasan PAC, Rodziah Ismail berkata, mesyuarat terkini jawatankuasa berkenaan bagi siri bilangan (tujuh) 7/2017 hanya dihadiri wakil dalam kalangan ADN Kerajaan PAKATAN sahaja.

“Mesyuarat Jawatankuasa PAC Negeri Selangor Bilangan 7/2017 dihadiri ADN Kerajaan Negeri sahaja. ADN Barisan Nasional (BN) pembangkang seperti biasa, tidak hadir. Tahun ini kehadiran kosong,” katanya yang juga ADN Batu Tiga, di Twitter.

RodziahTerdahulu, Pengerusi PAC Selangor, Ng Suee Lim pada perbahasan di DNS Julai lalu turut menyatakan kekecewaan beliau berhubung komitmen kehadiran ahli jawatankuasa ADN pembangkang, pada mesyuarat berkenaan.

Beliau berkata, manakala pada sesi 2017 belum ada kehadiran dicatatkan dua ahli jawatankuasa BN dan hanya sekali kehadiran dicatatkan tahun lalu.

Katanya, pembangkang perlu lebih bertanggungjawab dengan memainkan peranan dalam usaha membangunkan kesejahteraan penduduk, di Selangor.

“11 kali PAC bermesyuarat pada 2016, Sungai Burung hanya hadir sekali sahaja dan Jeram kosong. Tahun ini, kita sudah bermesyuarat enam kali tetapi mereka belum hadir.

“Mereka amat lesu sama seperti PAC Dewan Rakyat yang kerap digasak Ahli Parlimen tetapi di Selangor, PAC pula memainkan peranan pro aktif dan ahlinya yang lesu,” katanya.


Pengarang :