Selangorkini
NASIONAL

Bomba sahkan 24 maut dalam kebakaran di pusat tahfiz

OLEH SYAZWANI SUFIAN

KUALA LUMPUR, 14 SEPT: Seramai 22 pelajar dan dua warden maut dalam insiden kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, di Jalan Keramat Hujung, di sini, awal pagi tadi.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Datuk Soiman Jahid berkata,
dianggarkan 80 ke 90 peratus api sedang marak di tingkat tiga bangunan asrama terbabit sejurus pasukannya tiba di tempat kejadian.

“Lima pelajar berjaya diselamatkan sebelum operasi menyelamat diteruskan ke tingkat satu dan dua.

“Mangsa yang dijumpai berkumpul di tiga sudut berlainan penjuru dan kami juga menjumpai 13 mayat yang bertindih hangus terbakar,” katanya ketika sidang media.

Soiman berkata, semua mangsa yang dijumpai rentung dan pihaknya menyesyaki punca kebakaran ekoran ubat nyamuk atau litar pintas.

IMG_8515“Walaubagaimanapun, siasatan masih diteruskan dan kita akan mencari punca sebenar dalam tempoh dua ke tiga hari ini,” katanya.

Pada masa sama, Soiman turut menjelaskan mangsa terperangkap ketika kejadian ekoran bangunan terbabit dikelilingi gerigi besi yang tidak boleh dibuka dari dalam.

Operasi memadam kebakaran dan menyelamatkan mangsa membabitkan 56 anggota bomba dan enam agensi lain seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Difahamkan semua mangsa yang terkorban dan cedera kini berada di HKL untuk bedah siasat dan rawatan susulan.


Pengarang :