Selangorkini
GLOBAL

Erdogan telefon Suu Kyi, kutuk penderaan Rohingya

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

ISTANBUL 6 SEPT: Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan mengutuk  peningkatan pelanggaran hak asasi manusia yang menyasarkan kepada minoriti Islam Rohingya menerusi panggilan telefon dengan pemimpin awam Myanmar, Aung San Suu Kyi.

Agensi Berita Turki ANADOLU POST  melaporkan menerusi panggilan telefon dengan Suu Kyi, bekas tahanan politik junta Myanmar, Erdogan berkata, pelanggaran meningkat hak asasi manusia ke atas Muslim Rohingya ‘amat membimbangkan’ seluruh dunia, kata sumber pejabat Presiden.

Erdogan berkata, Turki mengutuk keganasan dan operasi ke atas orang awam tidak berdosa, menambah perkembangan di Myanmar bertukar kepada satu krisis kemanusiaan serius yang mencetuskan kebimbangan dan kebencian.

Erdogan Syu KiBeliau meningkatkan diplomasi dan bercakap di telefon bersama pemimpin Islam ketika Aidiladha, mencari jalan menyelesaikan krisis kemanusiaan di Myanmar.

Erdogan juga bercakap dengan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres.

Mereka juga membincangkan pilihan untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan dan menyelesaikan krisis.

Menurut pegawai itu, Erdogan mengutuk kedua-dua keganasan dan penggunaan kekerasan yang tidak seimbang. Presiden menjanjikan sokongan Turki untuk menamatkan keganasan.

Presiden Pertubuhan Perpaduan Rohingya,Salim Ullah Abdul Rahman , memuji sokongan Turki untuk Rohingya.

“Saya berterima kasih kepada Turki kerana tidak peduli terhadap penindasan Rohingya.

Rohingya“Kami berterima kasih kepada Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan kerana menunjukkan minat terhadap isu Rohingya,” katanya.

Erdogan minggu lalu menuduh Myanmar melakukan pembunuhan beramai-ramai ke atas minoriti Rohingya.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) berkata, 123,600 pelarian Rohingya masuk ke Bangladesh sejak 11 hari lalu susulan peningkatan pertempuran antara pemberontak dan tentera Myanmar di Rakhine, meningkatkan kebimbangan bencana kemanusiaan.

Keganasan terbaru, bermula Oktober lalu apabila kumpulan pemberontak kecil Rohingya menyerbu pos sempadan, terburuk pernah disaksikan Rakhine sejak bertahun lalu.

=EZY=


Pengarang :