Noh, apa jadi subsidi beras rakyat? | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Afix Redzuan

Noh, apa jadi subsidi beras rakyat?

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 22 SEPT: Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar perlu membuktikan dirinya bersih terlebih dahulu dalam isu berbangkit termasuk ketika menjawat jawatan menteri kabinet.

Setiausaha Politik kepada Dato’ Menteri Besar, Shuhaimi Shafie berkata, Noh kini dilihat terdesak hingga begitu kelam kabut memburukkan imej Menteri Besar Selangor dan Kerajaan Negeri dengan pelbagai tuduhan palsu, salah guna kuasa serta penyelewengan.


“Apa berlaku pada program SUBUR (Baucer Subsidi Beras Untuk Rakyat) atau sumbangan beras pada rakyat? Di mana beras itu sekarang?

“Apakah penjelasan status 30 ekar tanah miliknya yang dibeli dengan harga RM100,000 di kawasan Tanjong Karang seperti dibangkitkan dalam sidang Dewan Negeri yang lalu?

“Begitu juga isu penyelewengan ratusan juta duit rakyat oleh NFC ketika Tan Sri Noh menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani,” katanya dalam kenyataan.

Katanya, malang buat Umno Selangor yang sehingga hari ini gagal membuktikan setiap dakwaan dan tohmahan terhadap Dato’ Menteri Besar dan Kerajaan Negeri, sebaliknya mendakwa Noh hanya ‘mengikut skrip’ disediakan pihak lain bagi terus memburukkan imej Kerajaan Negeri.

shuhaimiKatanya, Kerajaan Negeri tetap berlapang dada dan membuka pintu untuk siasatan oleh pihak berkuasa, khususnya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Terbukti tidak pernah seorang pun ahli politik daripada Pakatan Negeri Selangor didakwa atas salah laku rasuah atau penyelewengan atas tuduhan yang dilemparkan itu. Apa yang ada hanyalah dakwaan tidak berasas, palsu dan belum pun dibawa ke muka pengadilan.

“Hakikatnya, Kerajaan Negeri melalui anak syarikatnya seperti KSSB dan PKNS menjunjung teguh integriti seawal tahun 2013 lagi dengan memeterai ‘integrity pact’ dan ia dibuktikan dengan tindakan, bukannya sekadar mengangkat tangan membaca ikrar.

“Hasilnya, khazanah negeri bertambah dan pada masa sama, khazanah ini diagihkan kepada rakyat Negeri Selangor menerusi lebih 40 program Inisiatif Peduli Rakyat atau IPR,” katanya.

Shuhaimi berkata, Kerajaan Negeri juga tidak akan teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang jelas menfitnah secara jijik terhadap Kerajaan Selangor.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next