Selangorkini
GLOBAL

Secara perlahan satu demi satu kampung dibakar

YANGON 10 SEPT: Beberapa lagi perkampungan dibakar di barat laut Myanmar, wilayah ramai etnik Islam Rohingya berlindung daripada keganasan, kata dua sumber yang memantau keadaan.

Kebakaran itu bermula apabila lapan kampung dibakar di wilayah pelbagai etnik Rathedaung, meningkatkan kebimbangan lebih ramai minoriti Rohingya melarikan diri ke Bangladesh, lapor Agensi Berita Antarabangsa REUTERS.

Kebakaran itu memusnahkan empat lagi perkampungan di Rathedaung, berkemungkinan bertujuan menghapuskan semua kampung penduduk Islam di kawasan itu, kata sumber.

Dibakar4“Secara perlahan, satu demi satu kampung dibakar. Saya percaya minoriti Rohingya sudah pun hapus sepenuhnya dari Rathedaung.

“Ada 11 perkampungan Islam di situ dan selepas dua hari, semuanya musnah,” kata jurucakap kumpulan pemerhati Arakan Project, Chris Lewa.

Tidak dapat dipastikan siapa memulakan kebakaran di kampung yang terletak di barat laut Myanmar, jauh dari lokasi militan Rohingya menyerang 30 pos polis dan pangkalan tentera bulan lalu, mendorong serangan balas tentera yang mengorbankan 400 orang.

=EZY=


Pengarang :