Selangorkini
NASIONAL

Tubuh pasukan khas banteras pinjaman wang tak wujud

SHAH ALAM, 29 SEPT: Satu pasukan khas perlu ditubuhkan dalam usaha membanteras penipuan pinjaman wang yang tidak wujud melalui iklan di laman sosial, kata Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan.

Nadzim berkata, mereka yang terbabit dalam kegiatan tidak bertanggungjawab itu perlu ditahan, manakala pasukan khas yang ditubuhkan perlu disertai Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengatasi masalah berkenaan.

iklan haram2“Dulu, peminjam wang tidak berlesen (Ah long) perlu membayar ‘bunga’ yang tinggi tetapimereka kini memperdaya mangsa untuk membayar puluhan ribu kononnya sebagai yuran proses pinjaman itu,” katanya di ibu negara semalam, lapor BERNAMA.

Beliau berkata, permohonan peminjam wang tidak berlesen itu masih tidak mendapat kelulusan dan disyaki tidak wujud walaupun mangsa sudah membayar pelbagai caj yang diminta.

Katanya, pemerdayaan mangsa dipercayai ekoran paparan logo Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) serta bank yang diiklankan sindiket menyebabkan pihak terdesak yang memerlukan wang percaya dengan iklan berkenaan.

Nadzim berkata, pihaknya menerima lebih 10 laporan berhubung masalah itu dan berharap tindakan segera diambil bagi mengelakkan lebih ramai menjadi mangsa.


Pengarang :