Asteroid 2012 TC4 lintasi Bumi pada jarak 42,000 km | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Asteroid 2012 TC4 lintasi Bumi pada jarak 42,000 km

PARIS 13 OKT: Agensi Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik (NASA) mengesahkan sebuah asteroid dengan saiz sebesar sebuah rumah melintas menghampiri Bumi lewat petang semalam.

Asteroid tersebut dilaporkan menghampiri bumi pada jarak kira-kira 42,000 kilometer sebelum bergerak ke dalam orbit Bulan dan berada di atas altitud satelit komunikasi, lapor AGENSI.

Saintis berkata, tidak ada risiko kesan dan lintasan tersebut memberikan mereka peluang untuk menguji sistem amaran asteroid yang dikendalikan NASA.


Pengurus Pusat Kajian Objek Berhampiran Bumi (CNEOS), Paul Chodas berkata, asteroid yang dipanggil 2012 TC4, pertama kali dilihat lima tahun lalu dan rangkaian teleskop global akan memantau dengan teliti objek tersebut.

Menurut Chodas, asteroid yang dianggarkan berukuran antara 15 hingga 30 meter m (50-100ft) disifatkan sebagai agak kecil namun batuan ruang pada skala tersebut berbahaya jika menghentam bumi.

Paul Cox who works at slooh telescope, was using the telescope to observe the asteroid. I captured a image during this time.

=EZY=

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next