SELANGOR

Bantuan IPR rentasi fahaman politik

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 8 OKT: Masyarakat di Dewan Undangan Negeri Permatang disaran tidak melepaskan peluang menyertai skim di bawah program Inisiatif Peduli Rakyat (IPR) yang dilancarkan Kerajaan Negeri tanpa mengira fahaman politik masing-masing.

Pegawai Pusat Khidmat Rakyat DUN Permatang, Rozana Zainal Abidin berkata, langkah menyertai skim itu memberi banyak kelebihan seperti dinikmati 424 penduduk di kawasan terbabit, baru-baru ini.

“Penduduk menerima banyak manfaat antaranya skim mikrokredit HIJRAH seramai 65 orang dengan lima daripadanya menerima pembiayaan RM50,000. Nilai keseluruhan penerima kali ini adalah RM684,000.

“Kita ada juga penerima bagi nelayan dan petani dalam pelbagai skim termasuk bentuk makanan iaitu food stamp, kad peduli sihat dan tidak ketinggalan sumbangan Pemerbadanan Menteri Besar Selangor untuk ibu tunggal serta asnaf,” katanya kepada SelangorKini.

Rozana berkata, sumbangan itu diterima dalam satu program turun padang iaitu Majlis Menyemarak IPR dan Ramah Mesra Bersama Dato’ Menteri Besar, di Masjid Al-Munawarah, Sawah Sempadan, baru-baru ini.

Katanya, sumbangan itu diharap dapat membantu rakyat berhadapan tekanan kos sara hidup yang semakin melambung tinggi sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Apabila Kerajaan Negeri belanjakan hasil di jalan yang betul, jujur dan telus, maka duit cukup untuk dikongsikan dengan rakyat serta menyebabkan mereka ternanti-nanti apa lagi Kerajaan Negeri ingin tawarkan,” katanya.


Pengarang :