Belanjawan 2018: IPR ditambah baik, diperkemas demi rakyat | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

Belanjawan 2018: IPR ditambah baik, diperkemas demi rakyat

OLEH LIZAWATI MADFA

KUALA LUMPUR, 11 OKT: Belanjawan Selangor 2018 bakal memberi tumpuan untuk menambah baik dan memperkemas lebih 40 program Inisiatif Peduli Rakyat (IPR).

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, ia bagi memaksimumkan kesan program berkenaan kepada kumpulan sasaran terutama untuk mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana.


Katanya, Kerajaan Negeri mahu memastikan rakyat diperkasa menerusi IPR bagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat dalam suasana lembab ekonomi.

“Kita percaya program IPR dan pengagihan adil diamalkan Kerajaan Negeri mampu memberikan kesan cukup positif kepada semua rakyat.

“Lebih penting, kita mahu mengangkat martabat rakyat dan melebarkan kumpulan kelas menengah dalam kalangan rakyat Selangor,” katanya.

Beliau diminta mengulas Laporan Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2016 yang mendedahkan insiden kemiskinan Selangor berkurangan kepada kosong peratus pada 2016, berbanding 0.2 peratus pada 2014.

Mohamed Azmin berkata, Kerajaan Negeri akan terus berusaha meningkatkan kualiti hidup rakyat selaras dengan titah DYMM Sultan Selangor.

“Saya juga sudah menyembah maklum laporan Jabatan Perangkaan Malaysia itu kepada Sultan Selangor.

“Kita sudah melihat kejayaan seperti dilaporkan dan Belanjawan Selangor 2018 akan fokus kepada usaha menambah baik semua program untuk manfat langsung kepada rakyat,” katanya.

Semalam, Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan purata pendapatan isi rumah di luar bandar Selangor menunjukkan peningkatan mendadak menerusi kadar pertumbuhan sebanyak 12.3 peratus dalam tempoh dua tahun sehingga 2016.

Sementara itu, purata pendapatan isi rumah di bandar pula bertumbuh 6.9 peratus setahun.

Untuk keseluruhan, purata pendapatan di Selangor mencatat pertumbuhan 7.5 peratus setahun daripada RM6,214 pada 2014 kepada RM7,225 pada 2016.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next