Catalonia tangguh pengistiharaan kemerdekaan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Catalonia tangguh pengistiharaan kemerdekaan

BARCELONA 12 OKT: Kerajaan Sepanyol dikatakan bersiap untuk mengadakan rundingan dalam krisis terburuk di negara ini selepas barisan pemimpin Catalonia menandatangani pengisytiharaan kemerdekaan di sini.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan pemimpin wilayah separa autonomi berkenaan, Carles Puigdemont bagaimanapun menangguhkan pengisytiharan kemerdekaan itu bagi memberi laluan untuk mengadakan rundingan dengan Madrid.

Berikutan itu, Perdana Menteri Sepanyol, Mariano Rajoy mempengerusikan mesyuarat Kabinet tergempar sebagai respons terhadap pengumuman Puigdemont.


Puigdemont mendakwa menerima mandat daripada rakyat bagi menjadikan Catalonia sebagai sebuah republik merdeka selepas satu pungutan suara yang diadakan secara haram pada 1 Oktober lalu.

Pada masa sama, Rajou berjanji akan menggunakan segala kuasa yang ada untuk mengelak kemerdekaan selain menolak untuk mengenakan peraturan secara langsung terhadap wilayah berkenaan.

Kebanyakan pihak bimbang mengenai langkah yang tidak pernah berlaku itu kerana boleh membawa kepada pergolakan politik.

Masa depan wilayah yang didiami kira-kira 7.5 juta penduduk iaitu salah sebuah kawasan yang menguasai ekonomi negara untuk berpisah daripada Sepanyol itu menimbulkan kebimbangan akan menjejaskan kestabilan di Kesatuan Eropah.

Sementara itu, beribu-ribu orang ramai yang berkumpul di luar bangunan Parlimen di sini kelmarin mengibarkan bendera Catalonia dan sepanduk sambil menjerit ‘demokrasi’.

Timbalan Perdana Menteri Sepanyol, Soraya Saenz de Santamaria berkata, Puigdemont merupakan seorang individu yang tidak tahu mengenai hala tuju dirinya sendiri.

“Beliau tidak tahu di mana dia berada, ke mana dia nak pergi dan bersama siapa,” katanya.

Sepanyol dan Catalonia memasuki fasa tidak ketahui ketika Madrid berulang kali berkata kemerdekaan bukan satu perkara untuk dibincangkan.

=EZY=

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next