Selangorkini
GLOBAL

China kerah jet pejuang, kapal perang elak AS hampiri Laut China Selatan

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 12 OKT: China mengerahkan dua jet pejuang, helikopter dan kapal frigat dilengkapi peluru berpandu untuk menghalang kapal perang frigat milik Amerika Syarikat (AS) daripada menghampiri Laut China Selatan di pertindihan wilayah di Kepulauan Paracel.

Jurucakap Kementerian Luar China Hua Chunying berkata tindakan kapal pemusnah AS melanggar undang-undang China dan antarabangsa apabila merosakkan kepentingan kedaulatan dan keselamatan China, dan mengancam kehidupan petugas barisan hadapan kedua pihak.

Kenyataan itu dibuat selepas pemusnah peluru berpandu berpandu USS Chafee belayar kira-kira 16 batu nautika daripada Kepulauan Paracel yang dipertikaikan.

Beliau menambah bahawa Beijing telah membuat “pernyataan tegas” kepada Washington, sambil menyeru Amerika Syarikat untuk menghormati kedaulatan China.

USS Cafee milik Amerika Syarikat

Sementara itu, Kementerian Pertahanan China mengumumkan bahawa tindakan AS akan menjejaskan kepercayaan antara tentera kedua-dua negara dan boleh mencetuskan “insiden yang tidak diingini”.

“Dalam menghadapi provokasi diulangi tentera AS, tentera China akan terus memperkuat persiapan untuk pertempuran di laut dan di udara dan meningkatkan pertahanan untuk tegas mempertahankan kedaulatan negara dan kepentingan keselamatan, “kata kenyataan dikeluarkan kementerian itu.

Ia menambah bahawa kapal frigit berpandu-peluru berpandu Huangshan, jet pejuang J-11B dan satu helikopter Z-8 telah dihantar untuk menghalang kapal Amerika Syarikat dari rantau itu.

Helikopter Z-8 milik China

Terdahulu, tiga pegawai AS mengatakan pemusnah USS Chafee telah berlayar berhampiran Kepulauan yang dipertikaikan di Laut China Selatan dalam operasi yang dipanggil “kebebasan navigasi”.

Pegawai-pegawai, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, memberitahu Reuters bahawa kapal pemusnah peluru berpandu melakukan operasi manuver yang normal “sangat dekat” dengan sempadan wilayah 12 batu nautikal pulau berkenaan.

Mereka juga berkata misi itu dilakukan untuk mencabar “tuntutan maritim yang berlebihan” berhampiran Paracel Islands, di mana China mempunyai pertikaian wilayah dengan jirannya.

Wilayah itu berhadapan tuntutan daripada beberapa negara seperti Vietnam, Taiwan, Filipina, Malaysia, dan Brunei.

=EZY=


Pengarang :